Yapay zeka nedeniyle işten çıkarılma yüzdesi belli oldu!


Yapay zeka modelleri her ne kadar hayatımızı oldukça kolaylaştırsa da ve bilgiye, kompleks işlemlere erişimi git gide kolaylaştırsa da, beraberinde tehlikeli bir süreci de getiriyor: Çalışanların işten kovulması… Son yapılan bir araştırma, 2030 yılına dek büyük şirketlerin yapay zekaya daha fazla bel bağlayarak çalışanları işten çıkarma oranını artıracağını gösteriyor. İşte detaylar…

Çalışanların yüzde 41’i yapay zeka nedeniyle kovulabilir!

Geleceğin İşleri Raporu’na göre, işverenlerin yüzde 41’i AI nedeniyle çalışanlarını işten çıkarmayı planlıyor. Raporda, büyük şirketlerin, özellikle tekrarlayan görevlerin otomasyonuyla çalışan sayılarını azaltmayı düşündüğü belirtiliyor. Ancak aynı zamanda, 2025-2030 yılları arasında işverenlerin yüzde 77’sinin mevcut çalışanlarını AI ile daha uyumlu hale getirmek için yeniden eğitme veya becerilerini artırma planları yaptığı söyleniyor.

Rapora göre, posta hizmeti görevlileri, yönetici sekreterler ve bordro memurları gibi işler, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla en hızlı küçülme gösterecek pozisyonlar arasında yer alıyor. Ayrıca, grafik tasarımcılar ve hukuk sekreterleri gibi bilgi odaklı mesleklerin bile bu listede üst sıralara tırmanması, AI teknolojilerinin bilgi işleme kapasitesinin giderek arttığını gözler önüne seriyor.

Rapor, yapay zekanın doğrudan iş kayıplarına yol açmasının ötesinde, insan becerilerini geliştirme potansiyeline de dikkat çekti.

Özellikle üretken AI teknolojilerinin, özgün içerik oluşturma ve bilgi işleme gibi alanlarda insanlarla iş birliği yaparak iş süreçlerini dönüştürebileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte, Dropbox ve Duolingo gibi teknoloji şirketlerinin, yapay zekayı gerekçe göstererek işten çıkarmalara gitmesi, bu dönüşümün her zaman olumlu sonuçlar yaratmadığını ortaya koyuyor.

Sizce AI iş gücünü tamamen değiştirebilir mi, yoksa insan-makine iş birliği sayesinde yeni fırsatlar mı yaratır? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!



Haber Kaynak Linki

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir